Üniversitede Yurt dışına Nasıl Çıkılır?

06 Kasım 2022
0
0

ÜNİVERSİTE DE YURTDIŞINA NASIL ÇIKILIR

Öğrenciyken çoğu fırsattan yararlanmanız daha kolay. Yurtdışına çıkmak çoğu öğrencinin hayalidir. Orada konfor alanınızdan çıkıp yeni bir hayat tanıyorsunuz. Yeni insanlar, yeni kültürler, farklı bir eğitim sistemi gibi bir sürü şeyi hayatınıza katıyorsunuz. Bu da size bir özgüven duygusunu katmış oluyor. Hem sosyal çevrenizde hem de iş hayatınızda daha girişken olmanızı size sağlayan bir durum haline geliyor. Peki bir üniversite öğrencisi yurtdışına nasıl çıkabilir? Bunlara göz atalım;

 WORK AND TRAVEL

Bu program ABD’nin sağladığı kültürel değişim programıdır. Öğrencilerin çoğunlukla tercih ettiği program türüdür. Work and Travel sayesinde dilinizi geliştirebilir, bir işte çalışabilir, aynı zamanda Amerika’yı gezebilirsiniz. Evet doğru duydunuz. Amerika bu program ile öğrencilere çalışma izni veriyor. Böylelikle ailenizden herhangi bir maddi destek almadan Amerika’ güzel bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Bu programın güzel geçmesi için tercih ettiğiniz şirket çok önemli. Güzel referanslar alınan şirketleri tercih ederseniz kötü geçme olasılığı daha düşük bir ihtimal olur. Türkiye’deyken seçtiğiniz şirket ile birlikte, Amerika’da kendinize okul bitiminden okul başlangıcına kadar olan 3 aylık süreçte çeşitli işler bulabilirsiniz. Garsonluk, barmenlik, kasiyerlik, danışmanlık gibi işlerde çalışabilirsiniz. Böylelikle hem paranızı kazanıyor hem de Amerika’yı gezme şansını elde ediyorsunuz.

Work and Travel Programına Başvuru Şartları: 

- Devam zorunluluğu olan 4 yıllık üniversite öğrencileri ve üniversitede hazırlık sınıfı okuyan öğrenciler

- Yüksek lisans; hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri

-Genel ve son dönem ortalaması geçer not ve üzerinde olmak (4’lü not sistemine göre an az 2, 100’lü not sistemine göre en az 60)

-En az orta seviyede İngilizce bilmek

-Programı başarıyla tamamlayacak, yeterli olgunluğa ve motivasyona sahip olmak

-18-26 yaşları arasında olmak

 

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI

Yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler için hazırlanmış çok güzel bir programdır. Herhangi bir eğitim ücreti yoktur. Yök tarafından desteklenen bu programa katılım sağlamanız için örgün bir üniversite öğrencisi olmanız lazım. Bu program ile herhangi bir dönem kaybı yaşamazsınız. Okulda aldığınız eğitimle denk düşen dersleri alır eğitim hayatınızın bir bölümüne yurtdışında üniversitede devam edersiniz. Bu program ile bazı ülkeleri tercih edebilirsiniz.  

Mevlana Değişim Programı Katılım Koşulları:

- Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az iki buçuk olması,

- Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az üç olması.

- %50 dil puanı + %50 Not Ortalaması

- Hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar.

Bu programa katılmak için ekstra bir eğitim ücreti ödemezsiniz. Tabi ki de her şeyin başında dil geliyor. Mevlana Değişim Programına katılmanınız için bir dil yeterliliği olması lazım.  

 

ERASMUS PROGRAMI

En bilinen ve yaygın olan program türüdür. Çoğu arkadaşınızdan bu programın ismini duymuşsunuzdur. Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir program türüdür. Erasmus ile Avrupa ülkelerinin tamamına gidebilirsiniz. Bu program ile yurtdışında eğitim alabilir ve ya staj yapabilirsiniz. Ulusal Ajans tarafından belirlenen hibe sayesinde yeme- içme, konaklama gibi ihtiyaçlarınızın bir kısmını buradan karşılayabilirsiniz.

Erasmus Programına Başvuru Şartları:

- Belirlenen yabancı dil kriterini sağlamak.

- Yabancı dil notu ortalaması kriterini sağlayan öğrenciler programa katılabilir.

- Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması,

- Birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması,

- Başvuru aşamasında henüz transkripti oluşmamış 1-Ön lisanstan geçiş yapan öğrenciler için ön lisans mezuniyet notunun en az 2.20/4.00; 2-Birinci sınıf öğrencileri için lise mezuniyet notunun en az 75/100

- İkinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması,

- Öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda ders veya ders niteliğinde olmayan ECTS kredi yükü olması (1 dönem için 30 ECTS, bir akademik yıl için 60 ECTS). Ders yükü bulunmayan, örneğin tez dönemine geçen yüksek lisans ve doktora öğrencileri için bir akademik dönemde 30 ECTS’lik ders niteliğinde olmayan iş yükü üzerinden öğrenim anlaşması düzenlenebilir.

 

AGH

Bu program herhangi bir kar amacı gütmeden 17-30 yaş arasındaki genç kesime hitap eder. Ulusal ajans tarafından desteklenen bu projede yeme- içme barınma gibi ihtiyaçları onlar karşılıyor. Bu program ile Avrupa’da yürütülen faaliyetlere gönüllü olarak katılım sağlayabiliyorsunuz. AGH programına öğrenci olma, dil bilme gibi zorunluluklar yoktur. Gönüllü ve hevesli olan her genç bu programa katılım sağlayabilir. Konaklama, yeme içme, cep harçlığı, uçuş masrafları ev sahipleri tarafından karşılanır. Peki, bu ev sahipleri kimdir?

Ev sahibi başvurduğunuz projeyi yürüten kuruluş ya da kişilerdir. Bu ev sahipleri proje boyunca sizin bütün masraflarınızı karşılamakla yükümlüdür. Bu proje kısa dönemse 15 ile 59 gün arasında, uzun dönemse 2 ay ile 12 ay arasını kapsamaktadır.

Nasıl Başvuru Yapılır:

  • Gönderen Kuruluş Bulmak
  • Europass CV Oluşturmak
  • Motivasyon Mektubu
  • Ev Sahibi Kuruluş Bulmak

 

 

Yorumlar

Bu blog ile ilgili henüz yorum yok

Genel Kalıcı Öğrenme Teknikleri

Kalıcı Öğrenme Teknikleri

30 Ekim 2023
0
0

Kalıcı öğrenme, bilgilerin uzun süre hafızamızda kalmasını sağlayan bir süreçtir. Sınavlara hazırlanan öğrenciler için k

Genel Vizelere Nasıl Çalışılır?

Vizelere Nasıl Çalışılır?

27 Ekim 2023
0
0

Vizelere nasıl çalışır hakkında ne biliyorsunuz? Hiçbir fikriniz yoksa, yazıyı sonuna kadar okumalısınız.

Genel Üniversitede Kendini Geliştirmek İçin 15 Öneri

Üniversitede Kendini Geliştirmek İçin 15 Öneri

26 Ekim 2023
0
0

Üniversitede kendinizi geliştirmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? O zaman yazımızı sonuna kadar okuyun