Üniversitede Sosyalleşmenin 11 Yolu

21 Ekim 2022
0
0

 

ÜNİVERSİTEDE SOSYALLEŞMENİN 11 YOLU

 

Belki de hayatınınızın dönüm noktası olacak üniversite günlerine hoş geldiniz. İşte üniversite de sosyalleşmenin 11 yolu;

 

 

Yeni İnsanlarla Tanışmaktan Çekinmeyin!

 

Asosyal olmaktan kaçının. Artık ailenizin yanında değilsiniz. Bir birey olarak her şeyi kendi başınıza halletmek zorundasınız. Bunun keyfini çıkartmaya bakın. Üniversite yıllarınızı çekilmez bir hale getirmeyin. Cool olmak adı altında insanlardan uzak durmayın. Unutmayın herkes sizin gibi heyecanlı, çekingen ama bir o kadar da meraklı. Örneğin; Acaba benim hakkımda ne düşünürler? Ya beni sevmezlerse? Gibi korkulara kapılmayın. İnsanlara selam verin. Güler yüzlü olmaktan utanmayın.

 

Kulüp Faaliyetlerine Katılın:

Üniversitenin ilk günlerinde kulüp stantları kurulmaktadır. Bu kulüpler öğrencilerin sosyalleşmesi için çok büyük bir fırsat. Yeni insanlarla bir araya geliyor ve ilgi alanlarına göre kendinizi geliştirme fırsatını elde edebiliyorsunuz. Kendinize yakın hissettiğiniz kulüpleri tercih edebilir ve orada yeni dostluklar kurabilirsiniz.

 

Üniversite de Öğrencilerin Buluştuğu Ortak Alanlara Gidin:

Kampüsün içerisinde her bölümden öğrencilerin buluştuğu etkinlik yapılabilecek ortak alanlar var. Bu alanlara sürekli olarak gidebilirsiniz. Dersten sonra bu alanlara gidip ders çalışabilir veya içecek bir şeyler alıp oturabilirsiniz. Böylelikle öğrencilerle tanışma ortamını kendinize oluşturusunuz.

 

Kampüsü Keşfedin:

Kampüs hayatınızın keyfini çıkarın. Kampüste vakit geçirin. Kendinizi yalnız hissetmeyin. Kampüsün içerisini keşfedin. Kaybolmaktan korkmayın. Çünkü üniversitenizi tanımanın en iyi yolu içinde kaybolmaktır. İnsanlara soru sormaktan çekinmeyin. Kimse sizi yargılamaz. Tam tersi öğrencinin halinden en iyi öğrenci anlar.

 

Dersteyken Soru Sorun:

Hocalarınızla iletişim kurmaktan çekinmeyin. Hocalarınızla aranızdaki iletişimi iyi tutarsanız bir o kadar avantajlı olursunuz. Soru sorarken yargılanmaktan korkmayın. Sıra arkadaşınıza basit sorular sorup onunla arkadaş olma fırsatını elde edebilirsiniz. Örneğin; kalem isteyebilir, dersin içeriği ile ilgili sorular sorabilirsiniz.

 

İlk Günlerde Devamsızlık Yapmayın:

Üniversitenin ilk günü derse mi gidilir? Evet gidilir. İlk günlerde ders işlenmiyor diye bir kural yok. Bu tamamen hocanın insiyatifine kalmış bir durum. Bu yüzden okulun ilk haftası ders işlenmiyor, gitmeme ne gerek var gibi bir algıya kapılmayın. İlk günlerde çevre edinmeniz sizin için daha kolay. Çünkü arkadaş grupları daha oluşmamış oluyor. Var olan bir grubun içine katılmak her zaman daha zordur.

 

Paylaşmaktan Çekinmeyin:

Ödevlerde veya kısa sınavlarda ders notlarınızı ya da bildiklerinizi sınıf arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Bu sizi aşağıya çekmez. Tam tersi bu durumu fırsata çevirebilirsiniz. Böylelikle sınıf arkadaşlarınızı yakından tanıma şansını elde edersiniz. Hiçbir zaman bencil davranmayın. Paylaşımcı olmak her zaman iyidir. Unutmayın bir gün sizin de işiniz düşebilir. Bu gibi durumlar sizin yararınıza olacaktır.

 

Okurken Çalışabilirsiniz:

Çalışmaktan utanmayın. Çoğu üniversite öğrencisi okurken part time olarak çalışıp harçlıklarını çıkarıyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin bulunduğu; kütüphane, kantin, kafe gibi yerler sizin avantajınıza olacaktır. Bu tarz yerlerde ortam kurmanız her zaman daha kolaydır. “Bir taşla iki kuş vurmak” deyiminde ki gibi. Hem para kazanıyorsunuz hem de sosyalleşiyorsunuz.

 

İlk Yıl Yurdu Tercih Edin:

İlk yıl eve de çıkabilirsiniz. Fakat tanımadığınız bir şehre geliyorsanız yurda çıkmak daha doğru bir tercih olacaktır. Yurt hayatınızda oda arkadaşlarınızla samimiyet kurabilir, yemekhane sırasında farklı bölümlerden öğrencilerle tanışabilirsiniz. Devlet yurtlarında her gün ücretsiz farklı kurslar düzenleniyor. Bu kurslara katılırsanız kendinizi geliştirme şansını elde eder aynı zamanda yeni dostluklar kurabilirsiniz. Belli bir çevre edindikten sonra yakın arkadaşlarınızla eve çıkmak daha doğru bir tercih olacaktır.

 

Yabancı Öğrencilerle Arkadaşlık Kurun:

Üniversite de yabancı uyruklu öğrenciler çok fazla var. Farklı kültürler farklı diller aynı sıralarda buluşuyor. Bu öğrencilerin üniversite topluluklarına katılıp onlarla arkadaşlık kurabilir okul hayatınızı daha renkli bir hale getirebilirsiniz. Okulunuzun düzenlediği dil kurslarını da unutmayın. Bu tarz arkadaşlıklar hem dil gelişiminize hem de kültür gelişiminize katkıda bulunacaktır.

 

Dış Görünüşünüze Dikkat Edin:

Bir insan hakkında ki ilk izlenim genellikle dış görünüşü olur. Bu yüzden kendinizi rahat ve iyi hissettiğiniz kıyafetler tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda kişisel bakımınıza dikkat edin. Koku, hijyen gibi faktörler her zaman dikkat etmeniz gereken unsurlardır. Böylelikle insanlar tarafından iyi bir izlenim elde edebilirsiniz.

 

Sosyal Medya Gruplarına Katılın:

Özellikle pandemi ile birlikte sosyal medya gruplarında ki etkileşim daha fazla arttı. Sosyal medya mecraları üzerinden üniversite öğrencilerinin açtığı gruplar var. Bu gruplar üzerinden kendi bölümünüzde ki öğrencilerle iletişim kurabilirsiniz. Sadece bölümünüz değil ilgi alanlarınıza yakın guruplara da katılabilirsiniz. Genellikle etkinlikler, kulüpler hakkında bilgiler verilir. Aynı zamanda üniversiteniz hakkında merak ettiklerinizi öğrencilere sorabilirsiniz. Bu grupları bulmak için öğrencilerin açtığı sayfaları takip edebilirsiniz. Bu tarz gruplar okullar açılmadan önce arkadaş edinme fırsatını size sunuyor. Böylelikle okulunuzu ve çevresini daha yakından tanıma şansını elde edersiniz.

 

 

Yorumlar

Bu blog ile ilgili henüz yorum yok

Genel Kalıcı Öğrenme Teknikleri

Kalıcı Öğrenme Teknikleri

30 Ekim 2023
0
0

Kalıcı öğrenme, bilgilerin uzun süre hafızamızda kalmasını sağlayan bir süreçtir. Sınavlara hazırlanan öğrenciler için k

Genel Vizelere Nasıl Çalışılır?

Vizelere Nasıl Çalışılır?

27 Ekim 2023
0
0

Vizelere nasıl çalışır hakkında ne biliyorsunuz? Hiçbir fikriniz yoksa, yazıyı sonuna kadar okumalısınız.

Genel Üniversitede Kendini Geliştirmek İçin 15 Öneri

Üniversitede Kendini Geliştirmek İçin 15 Öneri

26 Ekim 2023
0
0

Üniversitede kendinizi geliştirmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? O zaman yazımızı sonuna kadar okuyun