Üniversite Öğrencisinin Çalışabileceği İşler

23 Eylül 2022
0
0

Türkiyede son dönemlerde artan enfasyonla birlikte yüzbinlerce üniversite öğrencisi, ailelerine daha fazla yük olmamak ve eğitim giderlerini karşılayabilmek adına çeşitli işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Üniversite öğrencisinin part time ya da tam zamanlı bir işte çalışması aynı zamanda maddi zorlukların giderilmesiyle birlikte öğrenciye çevre, insanları ve dünyayı tanıma ve çeşitli entellektüel birikimler oluşturmanıza faydalar sağlamaktadır. Kısacası üniversite okuduğunuz bir bölüm ile alakalı girdiğiniz part time bir modeli şüphesiz ki kişisel gelişiminizi ve aldığınız eğitiminizi destekleyecektir. Okuduğunuz bölüm dışında part time bir işte çalışıyor olsanız bile çalışmakta olduğunuz sayesinde bir çok kişisel bilgi birikiminide elde etmiş olacaksınız.

Üniversite öğrencisi hangi işlerde çalışabilir? Sorusunun cevabını merak ediyorsanız, cevapları birlikte bu yazımızda bulabiliriz.

1) Köpek Gezdirmek



Eğer köpeklerle aranız iyi ise yapılabilecek eğlenceli işler arasında köpek gezdirmek ilk sıralarda yer alıyor. Köpek gezdirme iş modeli son zamanlarda ülkemizde de çok popüler olmaya başladı. Bu iş modelinden elinize çok fazla bir para geçmeyeceğinin altını çizerek, bakıcılığını yaptığınız köpeklerin sahipleri ile kuracağınız samimiyet ile farklı iş modellerinin kapısını aralamış olabilirsiniz. Köpek bakıcılığı ya da köpek gezdirme işleminin büyük bir sorumluluk olduğunu unutmamakla birlikte gerçekten çok zor bir uğraş olduğunuda ayrıca belirtmek istiyoruz. Eğer gerçekten kendinize bu konuda güvenmiyorsanız kesinlikle bu iş modelini denemenizi tavsiye etmiyoruz. Daha önceden köpek bakmış, köpek gezdirmiş ve hatta köpek özlemi duyan kişiler için köpek gezdirerek para kazanma fikri harika olacaktır.

Köpek gezdirme iş ilanlarına DogGo, Armut, BakıcıBurada
vb platformlardan ulaşabilirsiniz.

2) Bebek & Çocuk Bakıcılığı



Çok kısa sürede tatmin edici ücretler kazanabileceğiniz bir diğer iş modeli ise bebek ve çocuk bakıcılığıdır. Fakat bu konu inanılmaz derecede dikkat ve özen bekleyen bir iş modeli konusudur. Genellikle bu iş modelinde ebevenyler kısa süreli bakım taleplerinde, kendi evlerinde çocuklarınıza bakmanızı isteyecektir. Eğer ikili işetiminize güveniyor ve çocuklarla anlaşabiliyorsanız bu işi denemenizde fayda var.  Bebek ve çocuk bakıcılığı iş ilanlarına EvdeBakicim vb. platformlardan ulaşabilirsiniz.

3) Fuar & Tanıtım Personeli



Fuar ve tanıtım organizasyonları her ne kadar yorucu olsada eğlenceli iş modelleridir. Bu iş modelinin en güzel yanlarından birisi herhangi bir tecrübe gerektirmemesidir. Fuar ve tanıtım organizasyonları sayesinde yerel ve ulusal bir çok firma ve kişi ile tanışabilir ve gelecekteki mesleğiniz için önemli fırsatlar elde edebilirsiniz. Üniversite dönemlerinde yapılacak en favori işlerden birisi kesinlikle bu iş modelidir. Fuar ve tanıtım personeli ilanlarına bulunduğunuz şehirdeki ticaret odalarından ve iş adamları vb derneklerden ulaşabilirsiniz.


4) Tercümanlık & Çevirmenlik



Bir dil bir insan sözünün en somut örneği olan bu iş modelinde tercümanlık size bir çok kapıyı açacaktır. Eğer herhangi bir ikinci dil konuşabiliyorsanız, bu alandaki iş ilanlarına bakmak sizlere yüksek gelirler kazandıracaktır. Böylelikle sırf ikinci bir dil konuştuğunuz için belkide sevmediğiniz bir çok işte çalışma zorunluluğunuzu ortadan kaldırabileceksiniz. Bu iş modelinde çeşitli ilanlar bulabileceğiniz bir çok online ve fiziki platform bulunuyor.

5) Garsonluk, Mutfak Personeli, Komi ya da Barmen


Bu iş modeli her ne kadar yorucu olsada genellikle tecrübe aramayan iş modelleri arasında yer almaktadır. Özellikle fastfood sektöründe ve zincir işletmelerde rahatlıkla iş bulabileceğiniz bu yöntem ile ayrıca bilmeniz gereken önemli konulardan bir tanesi ise bu sektörde bulunan işletmelerin alt ve orta düzey yöneticilerini bu kitleler içerisinden seçiyor olmasıdır.

6) Baristalık



Öğrenciyken deneyimlenecek en iyi işler arasında baristalık yer almaktadır. İyi bir barista olmak size hem yurtiçinde hemde yurtdışında bir çok iş kapısını açacaktır. Baktınız ki her şey istediğiniz gibi gidiyor, hayatınıza bir barista olarak bile devam etmeniz mümkün olacaktır.

7) Satış Danışmanlığı & Mağazacılık



Kendilerine ek gelir yaratmak isteyen öğrencilerin en çok seçtiği iş modellerinden birisi olan bu yöntem aynı zamanda öğrencilerin en kolay bulduğu işlerden birisidir. Mağaza zincirler bunlar için en doğru seçenekler olacaktır. Zincir mağazalar içerisinde yer alan Mavi, LC Waikiki, Defacto vb işletmeler part time ya da sürekli olarak çalışan ilanlarını sürekli olarak oluşturmaktadır. Eğer daha önce çok fazla bir iş deneyiminiz bulunmuyorsa yine ilk iş olarak başlanabilecek iş modelleri arasında yer almaktadır. Kesinlikle söylemek gerekirse bu iş modelinde yorulacak belki ezileceksiniz bile fakat iş dünyası ve insana dair bir çok şeyi bu iş modelinde öğrenebileceğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

8) İçerik Yazarlığı

İçerik yazarı


Bilgisayar kullanımında ve hızlı yazma konusunda yetenekliyseniz birazda fikir üretme konusunda becerileriniz bulunuyorsa öğrencilik hayatınızın rahat geçmesini sağlayabilirsiniz. İyi bir içerik yazarı genellikle okumayı, araştırmayı ve denemeler yapmayı seven kişilerden oluşmaktadır. Araştırmalara göre genellikle içerik yazarlığını üniversite dönemlerinde yapan öğrencilerin %68 gibi bir oranın sosyal bilimler öğrencileri tarafından oluştuğunu görmekteyiz.

Pandemi süreciyle gelen dijitalleşme ile birlikte içeriğin önemini anlayan şirketler bu alanda ciddi yatırımlar yaparak geçen yıllara oranla içerik yazarlığının popüleritesini yükselttiler.  Üstelik bu iş modeli genellikle evinizden yapabileceğiniz iş modelleri arasında yer almaktadır.

İçerik yazarları, işleri genellikle freelance iş platformları olan BiOnluk, R10 vb sitelerden almaktadır.

9) Özel Ders Vermek



Öğrencinin yapabileceği iş türleri arasında sıklıkla karşılaştığımız bir diğer iş modeli ise profesyonel bilgiye sahip olduğumuz herhangi bir konu ile ilgili özel ders vermektedir. Örneğin ikinci bir dil konuşmak, herhangi bir müzik enstrümanı çalmak, tasarım bilginizi öğretmek vb. Bu tarz konularla ilgili iş ilanlarını freelance iş platformlarında ve çeşitli öğrenci platformlarında bulabilirsiniz.

10) Üniversitede ya da Kütüphanede Çalışmak



Öğrenciyken yapılabilecek işler arasında, okuduğunuz üniversitenin çeşitli alanlarında çalışmak sıklıkla tercih edilen iş modelleri arasında yer almaktadır. Üniversite okurken nasıl para kazanılır? soruna verilebilecek gerçekten güzel bir cevap olan bu iş modeli sayesinde eğitim ve iş hayatınızı rahatlıkla düzenleyebilirsiniz.

Üniversite öğrencisi başka nerelerde çalışabilir?
Aslında kişiliğiniz için en uygun işin hangisi olduğuna en iyi karar verebilecek kişi hiç şüphesiz ki sizsiniz.  Seçim yaparken bu hazırlamış olduğumuz yazının sadece tercih yapma aşamasında faydalar sağlayabileceğini düşünüyoruz. Öğrenci nerede çalışır? Öğrenci ne iş yapar? Öğrenci nasıl para kazanır? gibi sorulara elimizden geldiğince cevap vermeye çalıştık.

Yorumlar

Bu blog ile ilgili henüz yorum yok

Genel Kalıcı Öğrenme Teknikleri

Kalıcı Öğrenme Teknikleri

30 Ekim 2023
0
0

Kalıcı öğrenme, bilgilerin uzun süre hafızamızda kalmasını sağlayan bir süreçtir. Sınavlara hazırlanan öğrenciler için k

Genel Vizelere Nasıl Çalışılır?

Vizelere Nasıl Çalışılır?

27 Ekim 2023
0
0

Vizelere nasıl çalışır hakkında ne biliyorsunuz? Hiçbir fikriniz yoksa, yazıyı sonuna kadar okumalısınız.

Genel Üniversitede Kendini Geliştirmek İçin 15 Öneri

Üniversitede Kendini Geliştirmek İçin 15 Öneri

26 Ekim 2023
0
0

Üniversitede kendinizi geliştirmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? O zaman yazımızı sonuna kadar okuyun