Öğrenciler İçin 5 Para Biriktirme Yöntemi

29 Mart 2023
0
0

Öğrenciler olarak günümüzde özellikle de ülkemizde ister istemez ekonomiyi takip etmek zorunda kalıyoruz. Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Bu yüzden yurt dışına çıkmak, sinemalara ve kafelere gitmek, ayrı eve çıkmak, proje oluşturmak vb. gibi hayallerimizi ya gerçekleştiremiyoruz veya ertelemek zorunda kalıyoruz. Kimi zaman ders kitapları, giyim, ulaşım ve/veya barınma masrafları temel ihtiyaçlarmızı karşılarken bile zorluk çekebiliyoruz. İşte bu şartlar altında bile para biriktirmeyi başarmak çok daha fazla önem kazanıyor. Bu yazıda size bu konular hakkında birkaç basit öneri vereceğim. Keyifli okumalar 😊

Para Biriktirmek

Baştan belirtmek isterim ki bu yazıda "nasıl para kazanılacağını" anlatmayacağım. Dolayısıyla düzenli bir gelir kaynağınızın (cep harçlığı, burslar, part-time veya full-time iş gelirleri vb. gibi) olduğunu varsaymak zorundayız. Sonrasında aşağıda vereceğimiz önerilerle düzenli olarak para biriktirmeye başlayabilirsiniz.

Para Biriktirmek İçin Hedef Belirleyin

Para biriktirme öncelikle bir strateji ve planlama işidir. Dolayısıyla ilk başta elinize bir kâğıt kalem alarak ne için para biriktirmek istediğinizi, her gün veya her ay ne kadar para ayırabileceğinizi, bunu ne kadar süre içinde yapmak istediğinizi ve bunun gerçekleşebilir olup olmadığını sorgulayın. Örneğin birkaç adet ders kitabı almak istiyorsanız bunu gelirinize bağlı olarak, sıkı bir kısıtlamayla yaklaşık bir ay içerisinde yapabilirsiniz. Veya yurt dışına gitmek istiyorsanız bunun için yine gelirinize bağlı olarak uzun vadeli bir plan yapabilirsiniz. Eğer hiçbir hedef bulamadıysanız bile dert etmeyin. İmkânınız ölçüsünde kenara bir miktar para ayırmak gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarınızı karşılamanızı sağlayabilir.

Banka Hesabı veya Kumbara Edinin

Planınızı yaptıysanız şimdi paranızı biriktirebileceğiniz bir ortam oluşturmanız lazım. Burada eğer 1 aydan uzun bir süre biriktirmeyi düşünüyorsanız kesinlikle size banka hesabı açmanızı önereceğim. Çünkü banka hesabınızda biriktirdiğiniz parayı mevduat veya likit fon gibi risksiz, garantili yatırım enstrümanlarında değerlendirerek az da olsa paranızı arttırabilirsiniz. Fiziksel bir kumbarada parayı tutmak ise uzun vadede paranızın alım gücünün düşmesine sebep olabilir. Dolayısıyla benim tavsiyem kendinizin veya anne-babanızın banka hesaplarında hesap açarak paranızı burada mevduat veya likit fon gibi yatırım enstrümanları altında değerlendirmeniz olacaktır.

Harcamalarınızı Gözden Geçirin

Hepimiz fark etmeden de olsa gereksiz harcamalar yapabiliyoruz. İşte bu yüzden artık minimalizmle tanışmanın vakti geldi! Şöyle bir geriye bakın, yaptığınız harcamaların ne kadarı gerçekten gerekliydi? Hava güzelken, aceleniz de yokken yürümek yerine taksiye binmeniz sizce gerekli miydi? Akşam evde yemeğiniz olmasına rağmen dışarıda yemek yemeniz sizce gerekli miydi? Bunun gibi örnekleri düşünün, yaptığınız planlamaya bağlı olarak yavaş yavaş veya sert bir biçimde bu lüzumsuz harcamalardan kurtulun. Emin olun hem siz rahatlayacaksınız hem de bütçeniz rahatlayacaktır.

Dışarıdan Aldığınız Yiyecek ve İçecekleri Evde Kendiniz Hazırlamaya Çalışın

Evet, artık mutfağa girmenin vakti geldi! Bir düşünsenize, dışarıda içtiğiniz bir kahveyi veya yediğiniz bir sandviçi evde hazırlamak ne kadar bütçe dostu olur değil mi? Gerçekten de böyle çünkü hem hizmet ücretini hem de ambalaj fiyatını ödememiş oluyorsunuz. Eğer mümkünse sabahları birkaç dakika erken kalkmak ve kahvaltınızı kendiniz hazırlamak size çok iyi gelecektir. Şüphesiz bu olumlu etki bütçenize de yansıyacaktır.

Alışverişlerinizi Araştırarak, Listeleyerek ve Topluca Yapın

Plan yapmak tıpkı en başta para biriktirirken olduğu gibi alışveriş yaparken de çok önemlidir. İhtiyacınız olan şeyleri belirlemek, sonrasında listelemek gereksiz olan şeylerin arada çıkarılmasını sağlar. Listelemeyi bitirdikten sonra en uygun fiyata nereden alabileceğinizi araştırmalısınız. Alacağınız ürünlere bağlı olarak çeşitli uygulamaları kullanabilirsiniz veya bizzat marketlere kendiniz gidip bakabilirsiniz. Tüm bunları belirleyince ise alacaklarınızı tek seferde almaya özen gösterin. Bu sayede listenizin dışına çıkmayacaksınız ve sadece ihtiyacınız olan şeyleri almış olacaksınız.

BONUS: Mutlaka indirim kuponlarını ve kampanyaları takip etmeye çalışın.

 

Yorumlar

Bu blog ile ilgili henüz yorum yok

Genel Kalıcı Öğrenme Teknikleri

Kalıcı Öğrenme Teknikleri

30 Ekim 2023
0
0

Kalıcı öğrenme, bilgilerin uzun süre hafızamızda kalmasını sağlayan bir süreçtir. Sınavlara hazırlanan öğrenciler için k

Genel Vizelere Nasıl Çalışılır?

Vizelere Nasıl Çalışılır?

27 Ekim 2023
0
0

Vizelere nasıl çalışır hakkında ne biliyorsunuz? Hiçbir fikriniz yoksa, yazıyı sonuna kadar okumalısınız.

Genel Üniversitede Kendini Geliştirmek İçin 15 Öneri

Üniversitede Kendini Geliştirmek İçin 15 Öneri

26 Ekim 2023
0
0

Üniversitede kendinizi geliştirmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? O zaman yazımızı sonuna kadar okuyun