Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

29 Mart 2023
0
0

Yapmamız Gereken İlk Adım

Öncelikle bilmemiz gereken ilk şey, kitap okumaktan hoşlanmayan birinin kitap okumaya hemen yoğunlaşamayacağı ve bunu hemen bir alışkanlık haline getiremeyeceğidir. Kitap okumaya alışkın olmayan birinin eline örneğin bir klasik kitap vermek hem yanlış bir davranış olacaktır hem de okumaya yeni başlamış olan insanın sıkılmasına neden olacaktır.

Böyle bir durumda yapmamız gereken ilk adım, kişinin hoşlanacağı türde kitaplar bulmaktır. Bunun için öncelikli olarak kişinin hoşlandığı, hali hazırda izlemeyi sevdiği dizi ve filmlerden yola çıkabiliriz. Önce kişinin izlemeyi sevdiği dizi ve filmlerin türünü belirlemeyiz. Örneğin kişi bilim kurgu izlemekten hoşlanıyorsa, ona basit dilde yazılmış bir bilimkurgu romanı belirleyerek okuması için teşvik edebiliriz. Kişi sevdiği bir türde okumaya başlayınca hem sıkılmayacak hem de dili basit olduğu için fazla yorulmayacaktır.

Buna bir alternatif olarak, kişi kitap okumaya hiç alışkın değilse veya tamamen reddediyorsa işe çizgi roman okutarak başlanılabilmektedir. Çizgi roman okumak hem normal kitap okumaktan çok daha kısa sürdüğünden, hem de içerisinde yer alan resim ve görseller sayesinde kişiyi sıkmadan eğlendirerek okutmayı sağladığından normal bir kitaba göre alışması çok daha kolay olmaktadır. Örneğin bir kitabı bitirmek 4 saat alıyorsa, bir çizgi romanı bitirmek 1 saat belki daha da kısa bir sürede bitirilmesini sağlamaktadır. Bu da okunacak içeriklerin kişiye daha kolay gelmesini sağlar, ayrıca bitirdiği her bir içerik için kişiye görev bitirme bilinci yüklemektedir.

Belli Bir Sınır Belirlenmeli


Kitap okumayı alışkanlık haline getirmek kolay değildir, öncelikli yapmamız gereken kendimize bir sınır belirlemektir. Örneğin okuduğumuz kitap içerisinde 50 bölüm barındırıyorsa bunu her gün 1 bölüm olacak şekilde indirgeyebiliriz. Kişi her gün bir bölüm okumayı alışkanlık haline getirdiğinde bir süre sonra devamında olacak olan olayları kendisi de merak edecek ve okumaya devam etmek isteyecektir. Ayrıca okuma alışkanlığı edinememiş olduğu ilk sıralarda sadece 1 bölüm okuyor olmak onu sıkmayacak, bunu bir görev haline getirip fazla yorulmamış olacaktır.

Israr Etmek Doğru Mudur?

Öncelikle, bu kitap okuma alışkanlığı olsun ya da olmasın, ısrar etmenin hiçbir konuda fayda getirmeyeceğini bilmeliyiz. Israr sadece kişinin bu konuyu daha fazla inat haline getirmesine yol açar ve kişiyi yapmak istemediği bir şeye zorlamak onu daha fazla soğutur. Bu kişi çocuk olsun ya da olmasın, amacımız o kişiyi soğuduğu ve yapmak istemediği bir şeyi yaptırmak olduğundan, bunu dikkate almalı ve ısrardan kaçınmalıyız.

Israr dışında teşvik etmek çok daha doğru bir yöntemdir. Örneğin kişinin yakın arkadaşlarından biri kitap okumayı seviyorsa, ‘’Bak arkadaşın bu kitabı okumuş ve sevmiş, belki sende seversin diye düşündüm.’’ tarzında açıklamalar yapmak hem çocuğu okumaya daha fazla teşvik edecek hem de bunu bir ısrar olarak algılamamasını sağlayacaktır. Bu konuda ayrıca çocuk gelişimi alanında uzmanlaşmış bir kişiden, ya da çocuğun öğretmeninden de destek alınabilir. Ayrıca okullarda bulunan rehberlik servislerindeki kişilerde bu konularda yardımcı olacaktır.

 

Yorumlar

Bu blog ile ilgili henüz yorum yok

Genel 2023 yılında üniversite öğrencisi olmanın maliyeti

2023 yılında üniversite öğrencisi olmanın maliyeti

15 Eylül 2023
0
0

Yeni eğitim öğretim döneminin yakında başlıyor olmasıyla birlikte öğrencinin maliyetleri konusuna değindik.

Genel İzmirde öğrenciler yurt bulamıyor.

İzmirde öğrenciler yurt bulamıyor.

15 Eylül 2023
0
0

İzmir'de 11 üniversitede eğitim gören yaklaşık 200 bin öğrenci bulunuyor. Ancak gençlerin barınma sorunu hala çözülemedi

Genel Öğrencilere Vergisiz Telefon/Bilgisayar için son bilgiler ne

Öğrencilere Vergisiz Telefon/Bilgisayar için son bilgiler ne

22 Ağustos 2023
0
0

Öğrencilere yönelik telefon ve bilgisayar alımlarında vergi indirimi kampanyasıyla ilgili son durum nedir? Bu kampanya k