Derste Başarılı Sunum Teknikleri

24 Ekim 2022
0
0

 

Derste Başarılı Sunum Teknikleri

 

Bir konu hakkında yapılan çalışmaları belli bir topluluğa aktarmaya sunum denir. Bu yazımızda çoğu öğrencinin yaşadığı en büyük korkulardan birine değiniyoruz.

 

Sunum Kaygısı:

Sunum Kaygısı

Sunum kaygısı çoğu öğrencinin yaşadığı bir problemdir. Bakış açınızı değiştirmeniz lazım. Heyecanlanmak çok doğal ve normal bir duygudur. Heyecan duygunuzu kendinize bir engel olarak tanımlamayın. Bu insani bir duygudur.  Günümüzde çok başarılı spikerler, konuşmacılar bile hatalar yapabilmektedir. İstediği kadar tecrübesi olsun o sahneye çıkmadan önce yine de heyecanlanabiliyor. Heyecandan beslenmeye çalışın. Bu duygu durumunu avantaja çevirebilirsiniz. Hata yapmaktan korkmayın. Önemli olan yanlış yapmak değil, o yanlışı ustaca örtbas edebilmektir.

 

Derste sunum yapıyorsanız korkmayın. O an herkes kendi sunum derdine düşmüş olacaktır. Bunu düşünüp kendinizi sakinleştirebilirsiniz. Sunumunuzu yapmadan önce mutlaka prova yapın. Evde tek başınıza sanki karşınızda birileri varmış gibi tekrar edin. Sonra yakın arkadaşlarınızı provalarınızda kullanabilirsiniz. Derste sunum yaparken sakın yere bakmayın. Sıraların arkasına bakabilirsiniz. Gözünüzde miyop ya da astigmat gibi problemleriniz varsa direkt olarak arka sıralarda ki öğrencilere bakın. Bu durumu kendi lehinize çevirin. 

 

Hedef kitlenizi tanıyın:

Hedef kitlenizi tanıyın

Etkili bir sunum için ilk olarak konunuzun hitap edeceği kitleyi belirlemeniz lazım. Buna göre sunumuzun stilini ayarlayabilirsiniz. Ses tonunuz, görünüşünüz gibi faktörler sunumunuzu büyük oranda etkilemektedir. Hitap edeceğiniz kitleyi tanıdıktan sonra konunuz hakkında araştırma yapmaya başlayabilirsiniz.  

 

 

Sunuma Hazırlık:

Sunuma Hazırlık

 Yapacağınız sunum için kendinize bir taslak oluşturun. Giriş, gelişme, sonuç olarak ilerleyin. Sunumunuza başlamadan önce konunuzun içeriğini kısaca özetleyin. Güzel bir giriş yapın. Sunumun başında dinleyicilerin dikkatini soru sorarak kendi üzerinize çekebilirsiniz. Ezbere bir şekilde konuşmayın. Dürüst olun, doğal davranın.  

 

 

Konuya Hâkim Olun:

Konuya Hâkim Olun

Sunum yaparken konuya dinleyiciden daha çok hâkim olun. Bu hâkimiyet size özgüven duygusunu da otomatik olarak aşılayacaktır. Çünkü konunuz hakkında her türlü bilgiye dinleyiciden daha çok vakıf olursunuz. Konuşmanıza başlamadan önce karşı kitleden gelebilecek soruları göz önünde bulundurun. Bu sorulara hazırlıklı olun. Önleminizi ona göre alın.

 

 

Sunum Nasıl Hazırlanır?

Sunum Nasıl Hazırlanır?

 Slaytınıza özen gösterin. Etkili bir sunum için google slaytlar, powerpoint gibi sunum hazırlama programlarını kullanabilirsiniz. Çok uzun metinler yerine az ve öz cümleler kullanabilirsiniz. Destekleyici görseller ile de sunumunuzu çok daha etkili bir hale getirebilirsiniz. Tasarımınız karmaşık olmasın. Sade bir slayt hazırlayın. Sunum yaparken çeşitli materyallerle konunuzu destekleyin.

Hazırladığınız sunumda gereksiz metinlere yer vermeyin. Kısa paragraflar halinde ana fikre yer vererek metinlerinizi hazırlayın.

 

 

Panik Yapmayın:

Panik Yapmayın

Gelebilecek sorulara karşı hazırlıklı olun. Sunumunuzu yaparken ansızın bir soruyla karşılaşabilirsiniz. Bu soruyu cevaplamanız içinde sizin konuya bütün detaylarıyla hâkim olmanız gerekir. Bunun için sunum yapmadan önce hazırlıklı bir şekilde gitseniz iyi olur.

Sunumunuzu yaparken heyecana kapılıp bütün bildiklerinizi dinleyicilere anlatmayın. Kendinizi onların yerine koyun. Bir saat boyunca aralıksız konuşan birini dinlemek sıkıcı olur. Bunun yerine az ve öz kelimelerle asıl konuya değinerek sunumunuzu yapın.

 

 

Jest ve Mimikler:

Jest ve Mimikler

Sahnedeyken hareketleriniz çok önemlidir. Sunum anında bir yere takılı kalıp hareketsiz bir şekilde durmayın. Ya da sahnede bir ileri bir geri gidip insanların başını döndürmeyin. Bunun yerine bazı anlarda sahneyi dolaşabilirsiniz. Bazen de elinizi sıraya koyar soluklanır ve durduğunuz yerde anlatmaya başlarsınız. Arada ki dengeyi kurmak önemlidir.

Jest ve mimiklerinize dikkat edin. El kol hareketlerini abartıya kaçmadan kullanabilirsiniz. Çok ciddi durmak yerine hafif bir gülümseme ile sunumunuzu yapabilirsiniz. Bu dinleyicilere daha ılımlı gelecektir. Ama en önemlisi taklitten uzak durun, samimi olun, kendiniz gibi davranın yeter.

 

Ezbere Konuşmayın:

Ezbere Konuşmayın

Elinize bir kâğıt alıp sunum yapmaya öyle çıkmayın. Böyle yaparsanız eğer -5 önde başladınız demektir. Bunun yerine hazırlıklı bir şekilde gidin. Zaten bildiğiniz bir bilgiyi karşıya sunmak daha kolaydır. Ezbere konuşmamaya da dikkat edin.

 

 

Süreyi Verimli kullanın:

Süreyi Verimli kullanın

Sürenizi iyi ayarlayın. 1 saat boyunca aynı şeyleri tekrar tekrar anlatmayın. Ya da oldu ve bitti olayına getirmeyin. Fazla uzun konuşma karşınızdakileri sıkar, fazla kısa sunumda hiçbir şey katmaz. Aradaki dengeyi iyi kurun.

 

Yorumlar

Bu blog ile ilgili henüz yorum yok

Genel Kalıcı Öğrenme Teknikleri

Kalıcı Öğrenme Teknikleri

30 Ekim 2023
0
0

Kalıcı öğrenme, bilgilerin uzun süre hafızamızda kalmasını sağlayan bir süreçtir. Sınavlara hazırlanan öğrenciler için k

Genel Vizelere Nasıl Çalışılır?

Vizelere Nasıl Çalışılır?

27 Ekim 2023
0
0

Vizelere nasıl çalışır hakkında ne biliyorsunuz? Hiçbir fikriniz yoksa, yazıyı sonuna kadar okumalısınız.

Genel Üniversitede Kendini Geliştirmek İçin 15 Öneri

Üniversitede Kendini Geliştirmek İçin 15 Öneri

26 Ekim 2023
0
0

Üniversitede kendinizi geliştirmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? O zaman yazımızı sonuna kadar okuyun